
Provisions in the Trade Marks Act (Cap. 332, 2005 Rev. Ed.) relating to 
absolute grounds of refusal 

Interpretation 
2. —(1) In this Act, unless the context otherwise requires —  
… 
"sign" includes any letter, word, name, signature, numeral, device, brand, heading, label, 
ticket, shape, colour, aspect of packaging or any combination thereof;  

"trade mark" means any sign capable of being represented graphically and which is 
capable of distinguishing goods or services dealt with or provided in the course of trade 
by a person from goods or services so dealt with or provided by any other person; 

Grounds for refusal of registration 

Absolute grounds for refusal of registration 
 
7. —(1) The following shall not be registered:  
(a) signs which do not satisfy the definition of a trade mark in section 2 (1);  
(b) trade marks which are devoid of any distinctive character;  
(c) trade marks which consist exclusively of signs or indications which may serve, in 
trade, to designate the kind, quality, quantity, intended purpose, value, geographical 
origin, the time of production of goods or of rendering of services, or other characteristics 
of goods or services; and  
(d) trade marks which consist exclusively of signs or indications which have become 
customary in the current language or in the bona fide and established practices of the 
trade.  
 
(2) A trade mark shall not be refused registration by virtue of subsection (1) (b), (c) or (d) 
if, before the date of application for registration, it has in fact acquired a distinctive 
character as a result of the use made of it.  
 
(3) A sign shall not be registered as a trade mark if it consists exclusively of —  
(a) the shape which results from the nature of the goods themselves;  
(b) the shape of goods which is necessary to obtain a technical result; or  
(c) the shape which gives substantial value to the goods.  
 
(4) A trade mark shall not be registered if it is —  
(a) contrary to public policy or to morality; or  
(b) of such a nature as to deceive the public (for instance as to the nature, quality or 
geographical origin of the goods or service).  
 
(5) A trade mark shall not be registered if or to the extent that its use is prohibited in 
Singapore by any written law or rule of law.  
 



(6) A trade mark shall not be registered if or to the extent that the application is made in 
bad faith.  
 
(7) Notwithstanding subsection (2), a trade mark shall not be registered if it contains or 
consists of a geographical indication in respect of a wine or spirit and the trade mark is 
used or intended to be used in relation to a wine or spirit not originating from the place 
indicated in the geographical indication.  
 
(8) Subsection (7) shall apply whether or not the trade mark has, or is accompanied by, an 
indication of the true geographical origin of the wine or spirit, as the case may be, or an 
expression such as “kind”, “type”, “style”, “imitation” or the like, and irrespective of the 
language the geographical indication is expressed in that trade mark.  
 
(9) A trade mark shall not be refused registration by virtue of subsection (7) if the 
application for its registration had been made in good faith, or if it had been used 
continuously in good faith in the course of trade by the applicant for its registration or his 
predecessor in title, either —  
(a) before 15th January 1999; or  
(b) before the geographical indication in question is protected in its country of origin.  
(10) A trade mark shall not be refused registration by virtue of subsection (7) if the 
geographical indication in question —  
(a) has ceased to be protected; or  
(b) has fallen into disuse,  
in its country of origin.  
 
(11) A trade mark shall not be registered in the cases specified in sections 56 and 57.  
 
(12) The Minister may make rules to provide that a sign specified in the rules shall not be 
registered as a trade mark, or shall not be so registered unless such conditions as may be 
prescribed are met.  
 
(13) A trade mark shall not be registered if or to the extent that the registration 
contravenes any rule made under subsection (12). 
 
National emblems, etc., of Convention countries: Article 6ter of Paris Convention, 
etc. 
 
56. —(1) A trade mark which consists of or contains the flag of a Convention country 
shall not be registered without the authorisation of the competent authorities of that 
country, unless it appears to the Registrar that use of the flag in the manner proposed is 
permitted without such authorisation.  
 
(2) A trade mark which consists of or contains the armorial bearings or any other state 
emblem of a Convention country which is protected under the Paris Convention or the 
TRIPS Agreement shall not be registered without the authorisation of the competent 
authorities of that country.  



 
(3) A trade mark which consists of or contains an official sign or hallmark adopted by a 
Convention country and indicating control and warranty shall not, where the sign or 
hallmark is protected under the Paris Convention or the TRIPS Agreement, be registered 
in relation to goods or services of the same, or a similar kind, as those in relation to which 
it indicates control and warranty, without the authorisation of the competent authorities of 
the country concerned.  
 
(4) The provisions of this section as to national flags and other state emblems, and 
official signs or hallmarks, apply equally to anything which from a heraldic point of view 
imitates any such flag or other emblem, or sign or hallmark.  
 
(5) Nothing in this section prevents the registration of a trade mark on the application of a 
national of a country who is authorised to make use of a state emblem, or official sign or 
hallmark, of that country, notwithstanding that it is similar to that of another country.  
 
(6) Where by virtue of this section the authorisation of the competent authorities of a 
Convention country is or would be required for the registration of a trade mark, those 
authorities are entitled to restrain by injunction any use in the course of trade of the trade 
mark in Singapore without their authorisation.  
 
Emblems, etc., of certain international organisations: Article 6ter of Paris 
Convention, etc. 
 
57. —(1) This section shall apply to —  
(a) the armorial bearings, flags or other emblems; and  
(b) the abbreviations and names,  
of international intergovernmental organisations of which one or more Convention 
countries are members.  
 
(2) A trade mark which consists of or contains any such emblem, abbreviation or name 
which is protected under the Paris Convention or the TRIPS Agreement shall not be 
registered without the authorisation of the international organisation concerned, unless it 
appears to the Registrar that the use of the emblem, abbreviation or name in the manner 
proposed —  
(a) is not such as to suggest to the public that a connection exists between the 
organisation and the trade mark; or  
(b) is not likely to mislead the public as to the existence of a connection between the user 
and the organisation.  
 
(3) The provisions of this section as to emblems of an international organisation apply 
equally to anything which from a heraldic point of view imitates any such emblem.  
 
(4) Where by virtue of this section the authorisation of an international organisation is or 
would be required for the registration of a trade mark, that organisation is entitled to 



restrain by injunction any use in the course of trade of the trade mark in Singapore 
without its authorisation.  
 
(5) Nothing in this section shall affect the rights of a person whose bona fide use of the 
trade mark in question began before 23rd February 1995 (when the relevant provisions of 
the Paris Convention entered into force in relation to Singapore). 


