

INTELLECTUAL PROPERTY OFFICE OF TRINIDAD AND TOBAGO (TTIPO)



WORLD INTELLECTUAL PROPERTY ORGANIZATION

REGIONAL ONLINE WORKSHOP

WIPO/PCT/GE/21/PROV.2 ORIGINAL: ENGLISH DATE: OCTOBER 25, 2021

WORKSHOP ON EXAMINATION IN THE PCT NATIONAL PHASE

organized by the

World Intellectual Property Organization (WIPO)

in cooperation with the

Intellectual Property Office of Trinidad and Tobago (TTIPO)

Online Zoom Platform & October 19 to 21 and October 26 to 28, 2021

PROGRAM

International Bureau of WIPO

All times are in Eastern Caribbean Time (ECT=AST=GMT-4)

October 19, 2021 (Tuesday)

10.00 – 10.15	Opening	
	Welcome	addresses by:
		Ms. Carol Simpson, Head, Section for Caribbean, Division for Latin America and the Caribbean
		Ms. Christine Bonvallet, Director, PCT International Cooperation Division, WIPO
	Objectives of the workshop and organizational matters	
		Mr. Lutz Mailänder, Head, International Cooperation on Examination and Training Section, PCT International Cooperation Division, WIPO
10.15 – 11.15 (1 hour)	Topic 1:	Overview: Transparency of Examination in PCT National Phases and its Implications for Patent Prosecution
		Speaker: Mr. Lutz Mailänder
11.15 – 12.15 (1 hour)	Topic 2:	Patent Family Concepts and Sources of Family Information
		Speaker: Mr. Lutz Mailänder
		Homework Topic 2
<u>October 20, 2021 (Wednesday)</u>		

10.00 – 10.30 (30 min)		Discussion Homework Topic 2
10.30 – 11.30 (1 hour)	Topic 3:	Examination Status and Databases for Researching Examination Status
		Speaker: Mr. Lutz Mailänder
11.30 – 12.30 (1 hour)	Topic 4:	Types of External Work Products and their Retrieval (Global Dossier, WIPO CASE, National Registers)
		Speaker: Mr. Lutz Mailänder
		Homework Topic 3 and 4

October 21, 2021 (Thursday)

10.00 – 10.30 (30 min)		Discussion Homework Topic 3 and 4
10.30 – 11.30 (1h)	Topic 5:	Utilizing Claims Granted in other Jurisdictions Speaker: Mr. Lutz Mailänder
11.30 – 12.30 (1h)	Topic 6:	Retrieving and Comparing Citations from other National Phases (Common Citation Document) Speaker: Mr. Lutz Mailänder

Homework Topic 5 and 6

October 26, 2021 (Tuesday)

10.00 – 10.30 (30 min)		Discussion Homework Topic 5 and 6
10.30 – 11.30 (1h)	Topic 7:	WIPO-CASE Work-sharing Platform
		Speaker: Mr. Daniel Cheng Head, Product Development Section, IP Office Business Solutions Division, Infrastructure and Platforms Sector, WIPO
11.30 – 12.00 (30 min)	Topic 8:	Options for sub-regional Collaboration on Examination in PCT National Phases
		Speaker: Mr. Richard Aching, Manager, Technical Examination, Intellectual Property Office, Trinidad and Tobago, Office of the Attorney General and Ministry of Legal Affairs
12:00 – 12.30 (30 min)		Discussion Topic 8

(Optional) October 27, 2021 (Wednesday)

10:00 - 12.00	Practicing Skills: Analysis and Discussion of Cases
(2h)	Pending at Caribbean Offices or Other Sample Cases

(Optional) October 28, 2021 (Thursday)

10:00 - 12.00 (2h) Practicing Skills: Analysis and Discussion of Cases Pending at Caribbean Offices or Other Sample Cases