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1. When the amounts of the international fee (Rule 15) and the handling fee (Rule 57) 
were fixed by the Assembly, in its first session (April 1978), “it was agreed that the amounts 
of the fees fixed in the Regulations in US dollars and Swiss francs are to be considered only 
as a basis on which the amount of the fees in the various national currencies (other than US 
dollars and Swiss francs) are fixed by the Director General after consultation with the country 
of each currency.  Such agreement is based on an interpretation of Rule 15.3(b) and similar 
provisions of the Regulations which vest the right of expressing fees in national currencies in 
the receiving Offices. The said amounts are the rounded up or rounded down equivalents of 
the amounts indicated in the Regulations. The Director General was asked to propose to the 
next session of the Assembly a revision of the relevant provisions of the Regulations so that 
they spell out this interpretation” (PCT/A/I/14, paragraph 98). 
 
2. In order to enable the rece1v1ng Offices to avoid any responsibility in connection with 
the search fee--which each of them will generally collect in its own currency but whose 
original amount is established by each International Searching Authority in a currency of its 
own choice--analogous changes seem to be required in Rule 16.1(b). 
                                                 
∗  Editor’s Note: This electronic document has been created from the paper original and may contain errors. 

Please bring any such errors to the attention of the PCT Legal Division by e-mail at pct.legal@wipo.int  



PCT/A/II/2 
page 2 

 
 
3. The Annex to this document contains the draft of Rules 15.1, 15.2, 15.3, 16.1(b) and 57 
as amended with a view to carrying out the intentions indicated in the preceding two 
paragraphs. 

4. The Assembly is invited to amend the 
Regulations under the Patent Cooperation 
Treaty as proposed in the Annex to this 
document. 

 
 
 

[Annex follows] 
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ANNEX 
 
 

RULE 15 
 

THE INTERNATIONAL FEE 
 
 
15.1. BASIC FEE AND DESIGNATION FEE 
 
Each international application shall be subject to the payment of a fee for the benefit of the 
International Bureau (“international fee”) collected by the receiving Office and consisting of 
 

(i) a “basic fee,” and 
 

(ii) as many “designation fees” as there are States designated in the international 
application, provided that, where a regional patent is sought for certain designated’ States, 
only one designation fee shall be due for those States. 
 
15.2. AMOUNTS 
 
The amounts of the basic fee and of the designation fee shall be established, for each 
receiving Office, by the Director General in consultation with that Office and in the currency 
or currencies prescribed by that Office; the amounts so established shall be published in the 
Gazette.  The amounts in each currency shall be the equivalents, in round figures, of the 
amounts established in Swiss francs by the Assembly. Where the exchange rate between the 
Swiss franc and any of the said currencies undergoes a change of, more than 10% (ten 
percent), the Director General shall, after consultation with the receiving Offices having 
prescribed that currency, establish new amounts for the said fees.  Such new amounts shall 
become applicable from the date fixed by the Director General after consultation with the 
interested receiving Offices; the said date shall follow by at least 15 days the date, of 
publication of the new amounts in the Gazette. 
 
15.3. MODE OF PAYMENT  
 
The international fee shall be payable in the currency or currencies prescribed by the 
receiving Office, it being understood that, when transferred by the receiving Office to the 
International Bureau, it shall be freely convertible into Swiss currency.  
 
[15.4, 15.5 and, 15.6: No change.] 
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RULE 16 
 

THE SEARCH FEE 
 

 
16.1. RIGHT TO ASK FOR A FEE 
 

(a) [No change.] 
 

(b) The search fee shall be collected by the receiving Office. The amount of the said 
fee so to be collected shall be established for each interested receiving Office, by the Director 
General in consultation with that Office and in the currency or currencies prescribed by that 
Office.  The amount in each currency shall be the equivalent, in round figures, of the amount 
established by the International Searching Authority in a currency of its choice. Where the 
exchange rate between the latter currency and any of the said other currencies undergoes a 
change of more than 10% (ten percent), the Director General shall, after consultation with the 
receiving Office having prescribed that currency, establish a new amount for the search fee.  
Such new amount shall become applicable from the date fixed by the Director General after 
consultation with the interested receiving Office; the said date shall follow by at least 15 days 
the date of publication of the new amount in the Gazette.  The search fee, when transferred by 
the receiving Office to the International Searching Authority, shall be freely convertible into 
the currency prescribed by that Authority.  Where the amount actually received by the said 
Authority in the currency it has prescribed is less than that established by it, the difference 
will be paid to the International Searching Authority by the International Bureau, whereas, if 
the amount actually received is more, the difference will belong to the International Bureau. 
 

 
RULE 57 

 
THE HANDLING FEE AND THE SUPPLEMENT TO THE  

HANDLING FEE 
 
57.1. REQUIREMENT TO PAY 
 

(a) Each demand for international preliminary examination shall be subject to the 
payment of a fee for the benefit of the International Bureau (“handling fee”) to be collected by 
the International Preliminary Examining Authority to which the demand is submitted. 
 

(b) Where, because of a later election or elections, the international preliminary 
examination report must, in application of Article 36(2), be translated by the International 
Bureau into one or more additional languages, a “supplement to the handling fee” shall be 
payable for each additional language to the International Bureau for its benefit. 
 
57.2. AMOUNTS 
 

(a) The amount of the handling fee shall be established, for each International 
Preliminary Examining Authority, by the Director General in consultation with that Authority 
and in the currency or currencies prescribed by that Authority; such amount shall be published 
in the Gazette.  The amount in each currency shall be the equivalent, in round figures, of the  
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amount established in Swiss francs by the Assembly. Where the exchange rate between the 
Swiss franc and any of the said currencies undergoes a change of more than 10% (ten 
percent), the Director General shall, after consultation with the International Preliminary 
Examining Authorities having prescribed that currency, establish a new amount for the said 
fee.  Such new amount shall become applicable from the date fixed by the Director General 
after consultation with the interested International Preliminary Examining Authorities; the 
said date shall follow by at least 15 days the date of publication of the new amount in the 
Gazette.  The amount payable in any particular case shall be the established amount increased 
by as many times the same amount as the number of languages into which the international 
preliminary examination report must, in application of Article 36(2), be translated by the 
International Bureau. 
 

(b) The amount of the supplement to the handling fee shall be established by the 
Assembly in Swiss francs. 
 
57.3. MODE AND TIME OF PAYMENT 
 

(a) The handling fee shall be due at the time the demand is submitted. 
 

(b) Any supplement to the handling fee shall be collected by the International Bureau 
and shall be due at the time the later election is submitted. 

 
(c) The handling fee shall be payable in the currency or currencies prescribed by the 

International Preliminary Examining Authority to which the demand is submitted, it being 
understood that, when transferred by that Authority to the International Bureau, it shall be 
freely convertible into Swiss currency. 

 
(d) Any supplement to the handling fee shall be payable in Swiss currency. 

 
57.4. FAILURE TO PAY (HANDLING FEE) 
 

(a) Where the handling fee is not paid as required, the International Preliminary 
Examining Authority shall invite the applicant to pay the fee within 1 month from the date of 
the invitation. 

 
(b) If the applicant complies with the invitation within the prescribed time limit, the 

demand shall be considered as if it had been received on the date on which the International 
Preliminary Examining Authority receives the fee, unless, under Rule 60.1(b), a later date is 
applicable. 

 
(c) If the applicant does not comply with the invitation within the prescribed time 

limit, the demand shall be considered as if it had not been submitted. 
 
57.5. FAILURE TO PAY (SUPPLEMENT TO THE HANDLING FEE) 
 

(a) Where the supplement to the handling fee is not paid as required, the International 
Bureau shall invite the applicant to pay the supplement within 1 month from the invitation. 
 

(b) If the applicant complies with the invitation within the prescribed time limit, the 
later election shall be considered as if it had been received on the date on which the  
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International Bureau receives the supplement, unless, under Rule 60.2(b), a later date is 
applicable. 
 

(c) If the applicant does not comply with the invitation within the prescribed time 
limit, the later election shall be considered as if it had not been submitted. 
 
57.6. REFUND 
 

In no case shall the handling fee, including any supplement thereto, be refunded. 
 
 
 
 

[End of Annex and of document] 


